Τα αρχιτεκτονικά διαμάντια της Αθήνας
με πλούσια ιστορία στο κέντρο της πόλης. Μια ομορφιά που θα μείνει χαραγμένη για αιώνες. Μοναδικά αριστουργήματα σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν με μοναδικές πινελιές. Οικοδομήματα που κρύβουν μύθους και γεγονότα.
- Πρώτο δε θα μπορούσε να μην είναι άλλο από το Ζάπειο ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας το οποίο σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο. Χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1888.
- Το παλαιότερο και το πιο φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στο τομέα της τεχνολογίας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ιδρύθηκε το 1863 και έκτοτε η συνεισφορά του στην επιστημονική, τεχνική και οικονομική ανάπτυξη είναι μέγιστη.
- Ένα νεοκλασικό και εντυπωσιακό κτήριο της Αθήνας το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά κτίσματα της πόλης όπου στεγάζει και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
- Ένα έργο αρχαιολόγου και αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ το οποίο μάλιστα θεωρείται από τα σημαντικότερα του είδους του στον κόσμο. Μια αρχοντική κατοικία που στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον είναι το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών .
- Μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα έχει ο οργανισμός που σκοπό έχει την προαγωγή μέσω της θεατρικής τέχνης, της πνευματικής καλλιέργειας του λαού και της διαφύλαξης της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας του το Εθνικό Θέατρο.
- Ιωάννης Καποδίστριας, από τον οποίο και ιδρύθηκε το 1929 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος έχει μετεγκατασταθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα, ενώ παλαιότερα βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας. Το νεοκλασικό σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χλανσεν.
- Ίσως από τα σπουδαιότερα επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδος είναι ένα νεοκλασικό κτήριο το οποίο στεγάζει την Ακαδημία Αθηνών δεν είναι άλλο παρά το Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών.
- Ένα από τα λίγα κτήρια της Αθήνας όπου έχει κρατήσει ακόμα την ιδιωτική αρχιτεκτονική της πρώτης «βαυαρικής» δεκαετίας του 1830. Το νεοκλασικό κτήριο υπήρξε άλλοτε κατοικία , υποθηκοφυλακείο και σήμερα στεγάζει το Ελληνικό μας Ωδείο.
- Ένα κτήριο επιβλητικό που συνδέεται με την ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ξεκίνησε την ιστορία του ως κατοικία του βασιλιά Όθωνα το 1943. Σχεδιάστηκε από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Γκέρντερ και εγκαταστάθηκε έναν αιώνα μετά και με απόφαση κυβέρνησης Βενιζέλου και λειτουργεί έκτοτε η Βουλή των Ελλήνων.
- 17 Νοεμβρίου 1973 μεγάλη αλλαγή για την πορεία της χώρας. Το συγκρότημα του Πολυτεχνείου κατασκευάστηκε σε τρεις φάσεις, 1826 σε σχέδια του Καυτατζόγλου, 1930 από τον αρχιτέκτονα Κιτσίκη και τέλος τη δεκαετία του 1950 από τον αρχιτέκτονα Κριεζή. Το ιστορικό κτήριο συνδέεται με τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας.