ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΘΕΡΜΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

  • Αρχική
  • Blog el
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΘΕΡΜΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Οικονομική θέρμανση χωρίς ρεύμα: Πως θα θερμάνουμε το σπίτι μας τον χειμώνα

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έπληξαν τα νοικοκυριά, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά και οι πολίτες ψάχνουν μετά μανίας και αγωνίας τρόπο να ζεστάνουν το σπίτι ή τον επαγγελματικό τους χώρο, οικονομικά και άμεσα.

Είναι αυτό δυνατό χωρίς να σπαταλήσουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους; Φυσικά και ναι.

Το μυστικό για ένα σπίτι ζεστό και άνετο, χωρίς μεγάλη απώλεια χρημάτων για τη θέρμανση, αποτελεί η μόνωση.  Όσο καλύτερη η ενεργειακή κλάση του σπιτιού, τόσο χαμηλότερες οι ανάγκες του για θέρμανση. Αν το budget σας το επιτρέπει, επιλέξτε θερμομονωτικά κουφώματα με διπλά τζάμια και θα δείτε διαφορά, χειμώνα καλοκαίρι.

Σε πολλά παλιά διαμερίσματα, με παλαιά κουφώματα, η απώλεια θερμότητας πλήττει την υγεία και την τσέπη μας. Σφράγισε παράθυρα και πόρτες που έχουν απώλειες, με ειδικά μονωτικά υλικά και προστατευτικά. Στην αγορά υπάρχουν αφρώδη υλικά για πόρτες, στεγανωτικά λάστιχα για παράθυρα και ταινίες σιλικόνης, τόσο για πόρτες όσο και για παράθυρα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Αν διαθέτετε τζάκι, όταν δεν το χρησιμοποιείτε, φροντίστε να κλείνετε το κενό να μην χάνεται η θερμότητα από την καμινάδα.  

Extra tip

Στεγανοποίηση – υγρομόνωση: Αν μένεις σε μονοκατοικία, πέρασε την ταράτσα -εξωτερικά- με ειδικό στεγανωτικό που λειτουργεί ως μόνωση και κρατά σε σημαντικό βαθμό εκτός την υγρασία και το κρύο.

Τι να βάλουμε στα παράθυρα; Χοντρές κουρτίνες, έξτρα μόνωση! Οι χοντρές κουρτίνες, έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τον κρύο αέρα σε όλο το δωμάτιο. Ειδικότερα όταν υπάρχουν απώλειες από τις ενώσεις των παραθύρων, είναι μονόδρομος. Εάν δεν σας εξυπηρετεί αισθητικά η χρήση τους, επιλέξτε παραπάνω από μία κουρτίνες, ώστε να είστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Αν σας αρέσει να μη φοράτε παντόφλες στο σπίτι, φροντίστε να στρώσετε σύντομα τα πατώματα με χαλιά, ακόμα και περισσότερα από 1. Πώς μπορείτε να το εφαρμόσετε; Είτε στρώνοντας πρώτα τα μεγαλύτερα χάλια και από πάνω τα μικρότερα,  είτε πρώτα κάτω τα χάλια που έχουν ουδέτερους τόνους και από πάνω εκείνα που έχουν διάφορα σχέδια. Όσο πιο χοντρά είναι τα χαλιά, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχετε στη θερμομόνωση. Προτιμήστε, επίσης, τα μάλλινα χάλια, αντί για συνθετικά.

Ο ήλιος πάντα θα βρίσκεται στο πλευρό σας. Εκμεταλλευτείτε τις ημέρες ηλιοφάνειας. Για θέρμανση σπιτιού χωρίς ρεύμα, όσο έχει φως, κρατήστε τις τέντες σηκωμένες και τις κουρτίνες τραβηγμένες.

Απομακρύνετε την υγρασία, με ειδικές συσκευές. Ένας αφυγραντήρας μπορεί να περισυλλέξει μεγάλες ποσότητες νερού από την ατμόσφαιρα και να ανακουφίσει το περιβάλλον από το βάρος.

Εφαρμόστε ηλεκτρικές κουβέρτες στα κρεβάτια σας. Δεν χρειάζεται να αφήνετε στο ρεύμα την ηλεκτρική κουβέρτα, παρά μόνο να τη ζεσταίνετε λίγο πριν κοιμηθείτε για μια γλυκιά θαλπωρή.

Σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή τοποθέτησης τζακιού ή ξυλόσομπας. Το παραδοσιακό τζάκι έχει τα γνωστά μειονεκτήματα, αλλά υπάρχει και η ξυλόσομπα για μία φθηνή λύση θέρμανσης για το σπίτι. Αν το τζάκι σας δεν είναι ενεργειακό, τότε η εναλλακτική της ξυλόσομπας είναι πολύ καλύτερη, γιατί παράγει σταθερή θερμότητα και ταυτόχρονα μπορείτε να μαγειρέψετε σε αυτή, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και από το μαγείρεμα.