ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ: ΠΩΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ – ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

  • Αρχική
  • Blog el
  • ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ: ΠΩΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ – ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Μεσιτική αμοιβή: Πως καθορίζεται- Τι να περιμένετε

Ο μεσίτης είναι ο επαγγελματίας που αναλαμβάνει να σας βρει το ακίνητο που επιθυμείτε, βασισμένος στις ανάγκες και τα θέλω σας, εξοικονομώντας σας χρόνο και ενέργεια.

Η ανεύρεση ενός διαμερίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, καθώς και πολλές μετακινήσεις μέσα στη μέρα ώστε να αποκτηθεί μια πρώτη εικόνα. Ο μεσίτης μπορεί να σας δείξει διαμερίσματα που θα ταιριάζουν αρχικά στις προδιαγραφές σας. Από τη στιγμή που θα βρεθεί αυτό που θα σας ικανοποιεί, αναλαμβάνει τις τελικές διαπραγματεύσεις της τιμής και το κλείσιμο της συμφωνίας.

Πριν συνδεθείτε με τον πρώτο κτηματομεσίτη που θα επιλέξετε, θα πρέπει να έχετε επιθεωρήσει τον επαγγελματία και πάνω από όλα άνθρωπο, πίσω από τη μεσιτική ιδιότητά του. Όπως σε όλους τους κλάδους, έτσι και στο real estate, οι σωστοί επαγγελματίες τείνουν να ξεχωρίζουν. Όταν ο σύμβουλος ακινήτων αξιοποιεί κάθε ισχυρό κομμάτι της προσωπικότητας και των ικανοτήτων του, τόσο οι απολαβές θα ακολουθήσουν τους κόπους του.

Η μεσιτική αμοιβή για πώληση ή ενοικίαση ακινήτου είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους δυνητικούς αγοραστές και ενοικιαστές. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από αυτό, καθώς πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό της προμήθειας που λαμβάνει ο μεσίτης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και συγκεκριμένα τα άρθρα 197 – 204 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ Α 86/11.04.2012) και 703 – 707 του Αστικού Κώδικα, ως μεσίτης ακινήτων, ορίζεται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο υποδεικνύει ακίνητα και μεσολαβεί για τη τελική σύμβαση μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη ή πωλητή και αγοραστή.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα καθορισμένο από τον νόμο ποσό που πρέπει να καταβάλλετε. Το ποσό της μεσιτικής αμοιβής είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο και δεν δεσμεύεται σε οποιαδήποτε οικονονικά όρια.

Η μεσιτική αμοιβή είναι συμφωνηθείσα από τα συμβαλλόμενα μέρη και ορίζεται σε ποσό ή σε ποσοστό, το οποίο καταβάλλεται έπειτα από σχετική συμφωνία. Η χρήση γενικών όρων συναλλαγών στη σύμβαση μεσιτείας διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 2251/1994 (Α΄ 191).

Στη Homeland Group, θα βρείτε τους ανθρώπους που μπορείτε να εμπιστευτείτε για οτιδήποτε αφορά την διαδικασία ενοικίασης/πώλησης των ακινήτων, είτε είστε ιδιοκτήτης, είτε ενδιαφερόμενος. Θα εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο και θα καταλήξετε με συνοπτικές διαδικασίες στην τελική επιλογή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.