ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επενδύσεις ακινήτων στην Ελλάδα

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ξένα επενδυτικά funds καθώς και εγχώριες εταιρείες επενδυτών σε ακίνητη περιουσία επενδύουν πολλά δις κάθε χρόνο στην Ελληνική αγορά ακινήτων.

Ευκαιρίες βελτίωσης σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων ελκύουν το ενδιαφέρον για αγορά και ανάπτυξη των δομών της εγχώριας αγοράς. Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνουν και προχωρούν σε σημαντικές κινήσεις για το πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει η χώρα μας τόσο σε κτηριακά ακίνητα όσο και σε ακίνητα κατοικιών.

Μεγάλοι επενδυτές μεταξύ άλλων η Dromeus Capital, Brooklane Capital, Hines

‘Εχουν στο στόχαστρο και δείχνουν ενδιαφέρον για ακίνητα με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης για αυτόν τον λόγο έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες επενδύσεις.
Σύμφωνα με την κα. Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον διεθνή όμιλο Cushman & Wakefield, «υπολογίζουμε ότι από το 1 δισ. ευρώ των επενδύσεων που έγιναν το 2019, περίπου το 55% αφορούν σε κτίρια γραφείων, το 25% σε ξενοδοχεία, το 10% σε βιομηχανικά ακίνητα και το 5% σε καταστήματα.
Το υπόλοιπο 5% των κεφαλαίων δαπανήθηκε για την απόκτηση οικοπέδων για την ανάπτυξη επαγγελματικών χώρων». Όπως λέει η κα. Σύμπουρα, οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ επένδυσαν περίπου το 20% του παραπάνω ποσού, ήτοι σχεδόν 200 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν στην ελληνική αγορά ακινήτων από ξένα επενδυτικά funds ιδιωτικής τοποθέτησης (private equity funds), εταιρείες που αγόρασαν κτίρια για ίδια χρήση, ιδιώτες επενδυτές, αλλά και family offices, δηλαδή επενδυτικοί όμιλοι διαχείρισης κεφαλαίων ιδιωτών/οικογενειών.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2019 η Dromeus Capital των κ. Αχ. Ρισβά και Στ. Αδαμόπουλου πραγματοποίησε ένα επενδυτικό «ντεμαράζ», η Dromeus Capital μέσω των διαφόρων επενδυτικών «οχημάτων» συγκέντρωσε σημαντική ρευστότητα η οποία συνεργάζεται με «κολοσσούς» του κλάδου, όπως ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Blackstone όπου τοποθέτησε στην εγχώρια αγορά ακινήτων συνολικά κεφάλαια άνω των 160 εκατομμύρια Ευρώ.

Η μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή ολοκληρώθηκε λίγο πριν εκπνεύσει το 2019,

Με τον επενδυτικό όμιλο να δαπανά 93 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τεσσάρων κτιρίων γραφείων.
Μάλιστα, στη συγκεκριμένη συναλλαγή συμμετείχε επενδυτικά (μέσω της Dromeus) και ο όμιλος Blackstone, δείγμα του ενδιαφέροντος ακόμα και διεθνών επενδυτικών κολοσσών για την ελληνική αγορά.