ΠΑΝΔΗΜΙΑ & REAL ESTATE

covid 19

ΠΑΝΔΗΜΙΑ & REAL ESTATE

Εφιαλτική μοιάζει η ανάκαμψη της οικονομίας στον κλάδο του real estate.

Οι παράγοντες της αγοράς εξηγούν πως η μεγάλη εξάρτηση του κλάδου ακινήτων της ζήτησης από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό αγοραπωλησιών από το εσωτερικό, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Από την αρχή της χρονιάς αριθμός των εκδοθεισών αδειών είναι μικρότερος από ποτέ.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις οι οποίες είχαν τροφοδοτήσει την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων, βγάζοντας από το αδιέξοδο χιλιάδες ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων, είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την έκρηξη του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος καταρρέει.

Οι μέρες που έρχονται για την αγορά ακινήτων δεν είναι καθόλου ανοδικές

καθώς η κατάρρευση της ζήτησης από το εξωτερικό σε συνδυασμό με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος έρχονται να ρίξουν την οικονομία του κλάδου. Το ενδιαφέρον για απόκτηση ακινήτου, με στόχο την επένδυση έχει περιοριστεί. Η αναφορά βέβαια δεν γίνεται σε πολυτελείς ιδιοκτησίες και εδραιωμένους τουριστικούς προορισμούς, αλλά κυρίως σε ακίνητα εισοδήματος στα οποία είχαν αρχίσει την τελευταία διετία να επενδύουν μεσαία ή μικρομεσαία νοικοκυριά καθώς και καταθέσεις που είχαν παραμείνει αλώβητες από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ανάκαμψη του κλάδου σχετίζεται με το πόσο γρήγορα θα βρεθεί φαρμακευτική αγωγή και ασφαλές εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Όπως και με το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να επουλωθούν τα τραύματα που προκάλεσε στην αγορά ακινήτων η πανδημία. Φως στο τούνελ θα αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές του 2021 σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν, με το ερώτημα να είναι πόσοι έως τότε θα καταφέρουν να αντέξουν και να μην προχωρήσουν σε πώληση της ακίνητης περιουσίας τους. Με τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους διαθέτουν ρευστότητα που θα επιδίωκαν να διοχετεύσουν στα ακίνητα να περιμένουν, τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Και αυτό διότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα είναι αρκετά δύσκολοι, καθώς θα φανούν οι επιπτώσεις της κατάρρευσης του τουρισμού στην πραγματική οικονομία, με τα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν να μην είναι δυνατόν να εξισορροπήσουν πλήρως τις απώλειες.

Στάση αναμονής δείχνουν να κρατούν οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων ακινήτων

και δηλώνουν πως είναι διατεθειμένοι να περιμένουν την ανάκαμψη αντί να βάλουν πωλητήριο στα ακίνητά τους.
Με την ανεργία να καλπάζει και την οικονομία να καταρρέει το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστούν τα πωλητήρια σε χαμηλές τιμές δε θα μπορούσε να αποκλειστεί. Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές η πτώση της οικονομίας στον κλάδο του real estate δεν θα έχει το βάθος της κρίσης του 2010.